Politiemunitie
Er is bijna geen onderwerp controversieler dan die over politiemunitie. Het gebruik van vuurwapens heeft immers grote gevolgen bij het gebruik. Elk jaar vallen er doden en gewonden door het gebruik van de dienstwapens. Toch heeft de Nederlandse politie de afgelopen decenia al diverse soorten munitie getest en ingevoerd. In alle gevallen betrof het de munitie van het voormalig bedrijf "Dynamit Nobel A.G". Een Duits bedrijf dat in 1865 opgericht was door de uitvinder vanhet dynamiet, Alfred Nobel himself. In 2002 is het bedrijf, samen met de munitiefabrikanten "Geco", "Rottweill" en "Dynamit Nobel AG" (toen al hernoemd naar "Dynamit Nobel Marken RWS") samengesmolten tot "RUAG Ammotech GmbH" wat zijn oorsprong heeft in Zwitserland.
Na de invoering van de Walther P5, begin jaren 80, is de politie een standaard 9mm patroon gaan gebruiken. Deze (volmantel-) patronen bestonden uit een loden kern, met een tombak mantel. Het nadeel van deze patronen is dat bij het schieten op verdachten, de patronen nog wel eens door het lichaam heen schoten ('doorschot") met alle gevolgen van dien voor omstanders.
De roep om een andere patroon was dan ook groot maar pas in 1992 is de volmantelmunitie vervangen door een ander type munitie: de DAG Action3. Een 9mm patroon waarbij de kogelkop volledig van messing is gemaakt. De kogelkop voorzien van een groen plastic tip die bij het afschieten loskomt. (de kogelkop was voorzien van een doorboorde kop). De holte die dan ontstaat, wordt opgevuld met weefsel waardoor de kop direct wordt afgestopt en de energie op het doel afgeeft. De kans op een "doorschot" was hiermee al stukken minder. Toch voldeed ook deze kogel niet aan de verwachtingen.
* De hulsbodem was voorzien van de tekst "DAG 9x19A3" en het jaar van de fabricage.
Diverse verdachten waren nog voldoende handelingsbekwaam nadat ze geraakt waren. Behalve het schieten op verdachten, was er ook aandacht voor het uitschakelen van voertuigen. De munitie moest dus ook geschikt zijn om de banden van een voertuig te kunnen doorboren. Er moest dus op zoek gegaan worden naar een opvolger voor deze munitie. In 2004 is overgestapt naar de Action Express. Een kogel die qua uiterlijk er hetzelfde uitzag als de Action3. Het verschil zat hem in de kogelkop: in tegenstelling tot de Action3, was de kop van de Action Express niet volledig doorboord.
* De hulsbodem was voorzien van de tekst "DAG 9x19AE" en het jaar van de fabricage..
Het contract voor de levering van de Action Effect munitie liep af in 2009. Op dat moment was ook al bekend dat er op zoek zou worden gegaan naar een nieuw dienstwapen voor de Nederlandse politie. Het lag voor de hand om dan ook direct nieuwe munitie aan te schaffen. Uiteindelijk heeft dit in 2010 geleid tot de invoering van de Action4 patroon van de RUAG. Omdat deze munitie was voorzien van een oranje dopje ipv een groene, is deze omgedoopt tot de "9x19NP" waarbij de letters "NP" (natuurlijk) staan voor "Nederlandse Politie". Ook deze tekst is terug te vinden op de hulsbodem.
Nieuwe munitie per september 2020
24 februari 2020 is bekend geworden dat ook de 9x19NP word vervangen voor een nieuw type: de RUAG ActionNP. Deze patroon kenmerkt zich door een geel dopje op de kogelpunt. Alhoewel de naam doet vermoeden dat het een "nieuw" model is, lijkt de muntie verdacht veel op de RUAG 9mm SXF patroon (gewicht 6.1 gr / 94 grain / snelheid 420 mps).
Opvallend is ook dat de politie seculier gaat werken: de afgeschoten messing kogelkoppen en hulzen worden hergebruikt en gaan dus retour leverancier. Hiertoe zijn met RUAG afspraken gemaakt. De politie, maar ook de Douane / DV&O en andere gewapende overheidsinstanties gebruiken ongeveer 12.5 tot 15 miljoen patronen per jaar tbv trainingen.
Meer informatie over de munitie van de Nederlandse politie, is te vinden op de site van RUAG Ammotec: - link -