web counter
De Walther P5

Schietteam Politie, eenheid Noord Holland

De Walther P5


In de jaren '70 van de vorige eeuw bleek tijdens verschillende schietpartijen dat de criminele een stuk zwaarder bewapend waren dan de politie zelf. In die tijd was de politie zelf nog bewapend met de FN (Fabrique Nationale, Belgie) model 1910, uitgevoerd in kaliber 7.65mm /.380 (ook wel 9mm kort). Zoals je kunt zien is dit kaliber dus een stuk kleiner als de 9mm ! Er was dus dringend behoefte aan een modern vuurwapen dat zich kon meten aan de ontstane "wapenwedloop". 


In 1977 kreeg de Commissie inzake Bewapening & Uitrusing van de Gemeentepolitie en het Korps Rijkspolitie te opdracht om op zoek te gaan naar een nieuw dienstwapen. De keuze was gevallen op een aantal modellen van Sig Sauer (P220, P225 en P230), De Heckler & Koch PSP, de FN GP, Baretta 84P, de Walther P5 en 2 revolvers (de Ruger Police Service Six en de Manurin MR73). De voor te testen opgericht werkgroep "Vuistvuurwapens Politie" had een jaar nodig om een keuze te maken. Meer had men niet nodig omdat men ook al gebruik had gemaakt van de onderzoeken van de Duitse politie die in de periode 1975 - 1978 al een onderzoek had verricht. Ook waren 4 van de genoemde wapens al in een eerder stadium door het toenmalige Korps Rijkspolitie getest. Er was dus voldoende informatie beschikbaar om een goede keuze te maken.


Eisen.


Uiteraard werden er wel een aantal eisen aan het wapen, het magazijn en de munitie gesteld. Zo moest het wapen met de linker- en de rechterhand te bedienen zijn, doorgeladen gedragen moeten worden (de FN werdt niet doorgeladen gedragen en men moest het wapen dus eerst doorladen alsvorens men kon schieten wat een extra handeling in stress situaties opleverde), eenvoudige manier van bedienen (met en zonder handschoenen) en het wapen moest simpel te onderhouden zijn.


Uiteindelijk bleven er 5 types (waaronder de 1 revolver) over die door politieagenten werden getest. De agenten kwamen uit alle verschillende onderdelen van de politie en zij moesten met de wapens verschillende parcoursen schieten.


Uiteindelijk is door de Minister van Binnenlandse Zaken en die van Justitie besloten dat de Walther P5 het nieuwe dienstwapen zou worden. Het Rijk betaalde voor de wapens het bedrag van 771 ouderwetse guldens (nu ongeveer 350 euro). Het holster was een sneltrekholster waar het wapen snel uit te halen was indien nodig.


Helaas was het nadeel dat het nog wel eens voor kwam dat een diender zonder wapen terug op het bureau kwam.... Voor de burgerdiensten waren 2 andere holsters beschikbaar die onder de kleding gedragen konden worden.