web counter
Walther P99Q NL

Schietteam Politie, eenheid Noord Holland


Het dienstwapen van de Nederlandse politie:


de Walther P99Q NL


De Walther P99Q NL:


- Semi automatisch, Double action

- Houderinhoud: 15 patronen (9mmx19mm)

- Gewicht: 685 gr (met patronen: 845 gr)

- Looplengte: 102 mm

- Hoogte:  135 mm

- Lengte:   180 mm

- Breedte:  34 mm

- Vizier: tritium, verstelbaar

- Greep: Verstelbaar (S / M / L)De Walther P99Q NL is sinds 2012 het officiele dienstwapen van de Nederlandse politie en vervangt hiermee de sterk verouderde Walther P5. De Walther P5 was sinds begin van de jaren '80 in dienst van de politie en de houdbaarheid van dit dienstwapen was reeds lang verlopen. Dit resulteerde in metaalmoeheid, waardoor lopen en kasten scheurden door het gebruik van de moderne en stevige Action4 munitie. Dit probleem was in 2005 al zodanig, dat de Arrestatieteams van de politie niet meer konden vertrouwen op de bedrijfszekerheid van deze Walthers door het vele schieten. Hierop zijn zij overgestapt op het gebruik van de Glock 17 pistolen van Defensie. 


Toch was de Walther P99Q NL niet de eerste keuze van het kabinet als nieuw dienstwapen. Na een Europese aanbesteding was als opvolger de SIG Sauer P250DCc (hernoemd( PPNL: Politiepistool Nederland) 9mm pistool aangewezen. Na een aantal technische gebreken is SIG Sauer 4 maal in de gelegenheid gesteld om het wapen technisch op orde te maken. Helaas slaagde SIG Sauer hier niet in waarop het contract direct werd ontbonden. Na een korte test met de overgebleven vuurwapens, bleek de aangepaste P99 van Walther als beste (en goedkoopste) uit de bus te komen. Er is door de Nederlandse politie een bestelling geplaatst van 43.000 dienstwapens. Een gedeelte van deze wapens wordt gebruikt door de Douane en Buitengewoon Opsporingsambtenaren zoals de medewerkers van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) en boswachters. 


Buiten de 43.000 dienstwapens (excl. vervanging) zijn er ook een aantal oefenwapens geleverd geschikt voor het verschieten FX verfpatronen (voor AMOK training), een aantal plastic geel gekleurde oefenwapens (training) en een aantal opengewerkte versies voor oefenmomenten waarbij niet geschoten hoeft te worden.


Wat verschilt de P99Q NL nu dan met de standaard P99 modellen van Walther ..?? Eigenlijk is dat niet veel. De Nederlandse politie wilde een RFID chip in het wapen hebben om de gebruikers te kunnen registreren, alsmede een eigen wapennummer reeks. Het grootste verschil zit eigenlijk in de loop. Omdat de nederlandse politiemunitie, de RUAG Action4 NL patronen, een hogere snelheid heeft, en de kogelkop volledig van messing is, heeft dit gevolgen voor de slijtage aan de loop. Walther heeft het einde van de kamer (het gedeelte waar de huls in klemt in de loop) dusdanig aangepast dat de slijtage een stuk minder impact heeft.


Uiteraard was men met de keuze van het nieuwe wapen nog niet klaar. De politie zal het wapen ergens in moeten meezeulen. Derhalve was men ook op zoek naar een nieuw holster en patroonhoudertas. Uiteindelijk viel hier de keuze op de holsters van het Italiaanse merk "Radar". Standaard wordt de politieambtenaar voorzien van een holster voor de uniformdienst en een speciaal holster voor diensten in burgerkleding. De patroonhoudertas is geleverd door het ook uit Italie afkomstige "Vega". Het holsters en de patroonhoudertas is gemaakt van een zeer sterk plastic genaamd "polymeer".


Sinds de invoering van de Walther P99Q NL is voor een aantal collega's nog een nieuw holstermodule beschikbaar. Het betreft hier een beenholster dat ook door de firma Radar1957 is gefabriceerd. Deze beenplaat wordt voornamelijk gedragen door de collega's die zijn belast met het bewaken en beveiligen van objecten. Het betreft hier collega's die bij calamiteiten zoals terreurdreiging uit hun reguliere dienst worden gehaald en gebruik kunnen maken van zwaardere bewapening zoals de Heckler & Koch MP5 pistoolmitrailleur. Om de bewapening zo goed mogelijk te kunnen gebruiken in combinatie met het zware kogelwerende vest, is het pistool lager geplaatst om dit makkelijker te kunnen gebruiken.
Boven een Radar beenplaat zonder holster (het betreft een modulair systeem).


Hier links een agent die belast is met bewaken en beveiligen. Op het rechterbeen is de beenplaat bevestigd met het reguliere Radar holster. Aan het linkerbeen (beperkt zichtbaar) is een houder aanwezig met extra 30- schots patroonhouders voor de HK MP5.