web counter
Airsoft & EPP

 

Airsoft & het EPP

 

 

Op 13 januari 2016 hebben 2 schutters van het

schietteam een bezoek gebracht aan het bedrijf

daVinci Dynamics in Emmen. Een bedrijf dat zich

gespecialieerd heeft in electronische schotregistratie

tbv de airsoftsport in Nederland. De aanleiding was de

eerder gestelde vraag of het Europees Politie Parcours klaar was voor een airsoftvariant. Het gevolg was een zeer intressante middag met zeer enthousiaste uitvinders en fantastische targetsystemen.

 

Wat is airsoft eigenlijk ..??

 

Airsoft is sinds 2013 een legale sport in Nederlands waarbij men met op echte vuurwapens gelijkende airsoftapparaten (de juiste term voor de op echt gelijkende vuurwapens), op elkaar schiet met balletjes van 6 mm als projectiel. Dit klink allemaal heftiger als dat het lijkt, maar het "airsoften" is een (zeer) goedkoop alternatief voor de reguliere schietsport. Mag men met deze airsoftapparaten dan zo over straat ..?? Nee, zeer zeker niet !!

 

Airsoft is legaal voor personen die 18 jaar of ouder zijn, van onbesproken gedrag zijn (VOG is verplicht !) en lid zijn van de Nederlandse Airsoft Sportbond (NABV). Deze belangenvereniging heeft zeer duidelijke statuten en de regelgeving op dit gebied is vrijwel gelijkend op die van de schietsport. Zo mag men alleen meet een airsoftapparaat over straat als deze deugedelijk is verpakt, niet voor onmiddellijk gebruik gereed is (geen magazijn / balletjes) in het apparaat, en mag men van huisadres naar "skirm" plaats (plaats waar wedstrijden / re-enactments plaatsvinden) via de kortst mogelijke route. Uiteraard dient men te allen tijde de NABV lidmaatschapspas bij zich te dragen en te tonen indien hier om wordt gevraagd.

 

Maar dan even over davinci Dynamics:

 

Onder het genot van een goede bak koffie, werden de wederzijdse ervaringen met airsoft en schietsport besproken. Zo bleek het wereldje van de schietsport kleiner dan gedacht.. Na de koffie was het tijd voor het serieuze werk en kwamen wij terecht op een fantstische airsoft schietbaan met allerhande targets die vernuftig aan elkaar gekoppeld waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oplettende lezer zal gezien hebben dat tussen alle schijven een origneel EPP target is neergezet. De mannen van davinciDynamics hadden op de valreep een prototype gereed om uit te proberen. Vervolgens hebben we (voorzien van veiligheidsbrillen) een uur lang de schijven mogen bestoken met de 6mm (biologisch afbreekbare) balletjes (en ja, die komen nog hard terug zeg maar). Het door davinciDynamics ontwikkelde schotregistratiesysteem registreerde de hits op vortreffelijke wijze ! Zelfs met "burst"en "full-auto" werden alle treffers nog feilloos weergegeven via de op de WiFi aangesloten IPad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na een uurtje vol onder vuur genomen te zijn met een paar honderd "BB's", bleek de papieren schijf nog prima te gebruiken...! Niets afplakken, gewoon blijven gebruiken dus ...

 

Te gebruiken binnen de schietsport of het EPP..???

 

Wij zijn er achter gekomen dat airsoft zeer zeker potentie heeft om als goedkoop trainingsalternatief te worden gebruikt. In principe heeft een airsoftapparaat (op gas of batterijvoeding), een flinke hoeveelheid "BB's", een redelijke ruimte en een stofzuiger nodig en man kan aan de gang. Qua ballistiek is het schieten met de BB's natuurlijk heel anders dan schieten met een echte kogel, maar zoals eerder al opgemerkt, dat neemt niet weg dat airsoft zeker de potentie heeft om een (zeer) goedkoop alternatief kan bieden met een enorm hoog "fun" gehalte.

 

Wij zouden zeggen: Geef je alvast op voor onze wedstrijd en laat je verrassen door dit fenomeen !

 

 

 

 

 

 

 

Schietteam Politie, eenheid Noord Holland